Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego przedsięwzięcia było zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dzieci i młodzieży. W tym dniu w ramach lekcji biologii wspólnie przygotowywano pożywne śniadanie. Uczniowie omawiali przyniesione ze sobą produkty, które są  bardzo ważne w codziennej diecie. Odbyły się również pogadanki na temat zdrowego stylu życia. Uczniowie z pozostałych klas również przyłączyli się do akcji „Pomysłowo, zdrowo i kolorowo, czyli śniadanie na talerzu” i przyrządzali posiłki w domu. Uczniowie klas 1c i 3e podczas edukacji przyrodniczej samodzielnie komponowali smaczne kanapki i sałatki. Dzieci omawiały zasady odżywiania oraz poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowych produktów, warzyw i owoców. 

Więcej zdjęć w galerii...