Nauka o komórkach roślinnych i zwierzęcych może być smaczna!

Komórka to podstawowa jednostka budulcowa i funkcjonalna organizmów. Każdy uczeń o tym wie! By utrwalić zdobytą wiedzę o ich budowie, uczniowie klas piątych przygotowali różne modele komórek. Do wykonania tych prac wykorzystali głównie owoce i warzywa. Nie zabrakło kisielu, a nawet galaretki. Komórki zawierały wszystkie elementy budowy obrazując w ten sposób całe jej wnętrze. Podczas tworzenia deseru komórkowego uczniowie zapamiętywali, że jądro komórkowe stanowi centrum decyzyjne i znajduje się w centrum. Natomiast mitochondrium w kształcie mandarynki przedstawia centrum energetyczne komórki. Jako rybosomy wykorzystano rodzynki, borówki lub pestki granatu. Wszyscy uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością. Tak smaczny sposób utrwalenia wiedzy pozwoli uczniom na długo zapamiętać wygląd, nazwy i funkcje wszystkich elementów komórki.  

Więcej zdjęć w galerii...